My, ludzie ery wpływu

Historia wpływu jest niewiele młodsza od pierwszych sylab wykrzyczanych przez naszych przodków przy ognisku.

Fakt, że żyjemy w erze cyfrowej nadaje jej tylko innego rozpędu i sprawia, że nikomu nieznani dotychczas ludzie nagle stają się ambasadorami idei, kreują naszą codzienność czy, niekiedy nie do końca świadomie, decydują o tym co czytamy, oglądamy czy jemy. Dziewiętnastowieczny dandys mógł liczyć na słowa uznania kilkunastu, a w najlepszej sytuacji kilkudziesięciu osób ze swojego otoczenia. Kiedy jego ekscentryczna maniera lub zapadający w pamięć strój zostały zauważone przez kogoś z tzw. arystokracji, mógł liczyć na sto kilka "lajków" w trakcie większych przyjęć lub na balu. Jego współczesny odpowiednik, tagując odpowiednio zdjęcie codziennej stylizacji, znajduje poklask setek tysięcy osób, żywo zainteresowanych tym, co założył i jaką opowiada w ten sposób historię. W ślad za kciukiem w górę czy wirtualnym serduszkiem, często idą także decyzje zakupowe. Pozwalają one rzeszy fanów pisać tę opowieść wspólnie z ich bohaterem.

Jedni trendy śledzą, drudzy je kreują

Kanadyjska marka produkująca plecaki komunikuje swoją historię poprzez dokumentację podróży i zdjęcia. Nie potrzebuje drogiej reklamy ani szeroko zakrojonych kampanii (chociaż i te się pojawiają). Wystarczy, że jakością i designem swoich produktów przypodobała się kilku tysiącom użytkowników Instagrama, którzy z radością używają wykreowanych przez nich tagów #welltravelled i #wellpacked, prezentując swoje wojaże czy sam proces pakowania (chętnie pokazując także tzw. #edc). Każdy z ponad 860 tysięcy obserwujących profil firmy na Instagramie internautów jest influencerem w momencie, w którym decyduje jaki filtr wybierze do następnego zdjęcia

Podobne przykłady można oczywiście znaleźć w każdej branży, czy to kosmetyków, FMCG, czy gadżetów elektronicznych. Internet sprawia, że komunikaty o tym „co warte uwagi" rozchodzą się z prędkością światła, zwłaszcza w kilkusekundowych filmach na Snapie.

Piotr Jamrogiewicz

Twoje tagi mają głos

Cyfrowe pamiętniki już dawno przestały być tylko albumem zdjęć. Jedne coraz częściej przypominają wirtualną tablicę ogłoszeń, drugie z kolei pokazują konsekwentnie budowaną historię, która ma swój wirtualny początek i rozwinięcie, koniec pozostawiając na odległy deser. Wiele marek, także na rodzimym rynku, już dawno zauważyło siłę głosu liderów opinii czy ambasadorów marek. Celowo rozróżniłem te dwa pojęcia, ponieważ jedni i drudzy określani często jednym słowem influencer (możemy jeszcze wspomnieć o KOLsach, czyli Key Opinion Leaders). Chociaż robią to samo, mogą uzyskać dalekie od siebie efekty - nakłonić do decyzji zakupowej lub sprawić, że jakaś koncepcja czy idea będzie wierciła dziurę w głowie, aż doprowadzi do wyraźnej zmiany zachowania. Ścieżek jest oczywiście o wiele więcej niż dwie, metody działania są jednak w tym wypadku podobne. Decydując się na współpracę z taką osobą, warto więc wziąć pod uwagę podejście potencjalnego ambasadora marki do tematu, nie tylko jego zasięgi.

Wpływowcy generacji instant

Technologie mobilne zrobiły z wielu z nas (w tym ze mnie, do czego przyznaję się bez bicia) cyfrowych nomadów. Podróżujemy więc od jednej wirtualnej przystani do kolejnej, szukając po drodze kolejnych totemów i odznaczeń, które możemy przypiąć na cyfrowej mapie dokonań. Każdy zabiera w tę podróż ekwipunek i prowiant. Część wyposażenia wybraliśmy sami, za kilka wyborów na pewno odpowiadają osoby, które nas inspirują i podpowiadają scenariusze wyboru. Jednak to od nas ostatecznie zależy czy będziemy #welltravelled.
piotr.jpg
Autor: Piotr Jamrogiewicz
Komunikuje - od blisko 10 lat. Parzy kawę - najchętniej dla przyjaciół. Grabi liście - dla relaksu. Zawodowo związany z technologiami. Konsultant w dfusion, a od niedawna CMO w influmate.