Przygotuj spotkanie – określ cele spotkania, przedstaw tło i kluczowe wytyczne (brief/cele) – kreacja musi mieć swoje ramy, które określają przestrzeń generowania pomysłów.
Nie stawiaj ograniczeń, które zamkną niektóre ścieżki myślenia, ale opisz dokładnie cel, jaki chcemy osiągnąć.

Otwórz głowy – poszerz pole dla kreatywnych pomysłów. Na otwarcie rzuć pomysł, który zupełnie rozbija ustalone wzorce myślenia. Może skończyć się śmiechem, ale czyż śmiech nie rozluźnia? :)

Łącz przeciwstawne punkty widzenia i różnorodne doświadczenia. Pozwala to spojrzeć na temat w zupełnie inny sposób i przełamać stereotypy. Najlepsze pomysły pojawiają się dzięki skrzyżowaniu różnych opinii czy sposobów patrzenia na problem.

Unikaj widzów. Nie wpuszczaj na salę osób bez żadnego pomysłu, które tylko chciałyby posłuchać. W spotkaniu uczestniczy każdy i tylko zaangażowanie pozwala wyciągnąć z umysłów kreatywność. Milczące osoby peszą tych bardziej otwartych, a te bez pomysłów wychodzą przygnębione.

Temperuj silne osobowości – są w stanie zdominować każde spotkanie i przeważyć swój punkt widzenia, często kosztem niekonwencjonalnych pomysłów przedstawionych przez mniej widoczne jednostki. „Ekspansywna” osobowość nie może zabić kreatywności innych.

PS: Trwa niekończąca się dyskusja, co jest lepsze dla innowacji - "gwiazdy", czy "zespoły"? Chyba nie mogą bez siebie istnień. Pierwsze dają iskrę, a te drugie ją rozpalają.

Nie wyśmiewaj pomysłów i nie oceniaj ich. Z „niewłaściwego” pomysłu może wykiełkować inny, który można zastosować właśnie teraz.

Wprowadź na salę adwokata diabła, który zaneguje status quo – zbyt często sztampa zabija ofertę, mamy tendencję do kalkowania pomysłów, które kiedyś się sprawdziły. Dzisiaj są one nieaktualne.

Inspiracja: Walter Isaacson "Innowatorzy"

Photo by Mike Wilson on Unsplash

Badania d*fusion communication - komunikacja w 140 znakach

Twitter jest źródłem informacji dla ponad 90% polskich dziennikarzy uczestniczących w badaniu